Vés al contingut

Cussonia paniculata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCussonia paniculata Modifica el valor a Wikidata

Arbust silvestre a la Reserva Natural de Suikerbosrand, Gauteng, Sud-àfrica.
Estat de conservació
Risc mínim
UICN147140876 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaAraliaceae
GènereCussonia
EspècieCussonia paniculata Modifica el valor a Wikidata
Eckl. i Zeyh. 1837[1]
Nomenclatura
Sinònims
  • Cussonia paniculata subsp. paniculata[2]
Cussonia paniculata cultivada.

Cussonia paniculata és un arbust gran o un arbre petit de la família de les Araliàcies, nadiu de Sud-àfrica.

Descripció

[modifica]

Arriba a mesurar un màxim de 5 m d'alçada. La tija és gruixuda i rabassuda amb l'escorça de color gris. Les arrels també són gruixudes i inflades. Les noves són de color verd brillant però es fan blaves a causa de les gruixudes capes de cera que la protegeixen contra les gelades severes. Les fulles broten a la part alta de la tija; cadascuna es compon de 7 a 9, i de vegades fins a 13, folíols. Cada folíol mesura fins a 30 cm de longitud i la fulla total pot arribar fins als 60 cm.[3]

Usos

[modifica]

Medicinal

[modifica]

La medicina tradicional li atribueix propietats per a tractar la dismenorrea. La investigació recent estudia els usos medicinals tradicionals de Cussonia i Schefflera per a tractar les infeccions, la inflamació i la malària.[4] Extractes de fulles de Cussonia s'han mostrat actius contra alguns microorganismes.[5]

Altres

[modifica]

És conreada amb una finalitat ornamental. A més, la fusta és suau i lleugera i s'utilitza per a fer blocs de frenada dels vagons. Les fulles proporcionen un bon farratge i el nom zulu d'aquesta planta, umsengembuzi, la designa com a aliment per a cabres.[3] La gruixuda arrel gruixuda pot ser pelada i menjada crua com a aliment o com a font d'aigua.[6]

Referències

[modifica]
  1. Ecklon, Christian Friedrich (Frederik) & Carl Zeyher. 1837. Enumeratio Plantarum Africae Australis extratropicae qua collectae, determinatae et expositae 3: 355.
  2. «Cussonia paniculata» a The Plant List. Data consulta: 10 de juny de 2014.
  3. 3,0 3,1 Gavhi, Peter & Shireen Harris. 2002. Cussonia paniculata Eckl. & Zeyh. Arxivat 2015-09-24 a Wayback Machine.; Plantzafrica. Free State national Botanical Garden. Consultada el 22 d'abril de 2013.
  4. Tetyana, P. et al. 2002. Some medicinal properties of Cussonia and Schefflera species used in traditional medicine. South African Journal of Botany 68: 51-54.
  5. De Villiers, B.J., Van Vuuren, S.F., Van Zyl, R.L. & Van Wyk, B-E. 2010. Antimicrobial and antimalarial activity of Cussonia species (Araliaceae). Jornal of Ethnopharmacology 129(2): 189-196.
  6. Van Wyk, B-E. & Gericke, N. 2000. People's plants. Briza, Pretoria.

Bibliografia

[modifica]
  1. Gibbs Russell, G. E., W. G. M. Welman, E. Retief, K. L. Immelman, G. Germishuizen, B. J. Pienaar, M. Van Wyk & A. Nicholas. 1987. List of species of southern African plants. Mem. Bot. Surv. S. Africa 2(1–2): 1–152(pt. 1), 1–270(pt. 2).